[...] piwa i innych napojów alkoholowych. Jest również używana w paszach dla zwierząt hodowlanych. Jęczmień Jęczmień nie musi być rozdrabniany/mielony przed użyciem, ale zwykle jest łuskany, aby usunąć zewnętrzną warstwę. Jęczmień łuskany jest produktem pełnoziarnistym, ponieważ otręby, bielmo i zarodek pozostają nienaruszone. Do użytku spożywczego [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] sterydów. Jak widzisz, obrzęk stóp może mieć wiele przyczyn. Jeżeli uważasz, że może być on związany ze stanem zdrowia, porozmawiaj z lekarzem. Jeśli jednak podejrzewasz, że jest to dolegliwość związana z długotrwałym staniem, siedzeniem, ciążą itp., wówczas skorzystaj z kilku poniższych wskazówek: kiedy siedzisz lub leżysz, oprzyj stopy na [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Bez względu na to, jak bardzo kochasz jedzenie, to kiedy chcesz schudnąć, musisz się nieco ograniczyć. Kiedy jednak pilnujesz się, by jeść mniej, to jednocześnie walczysz z głodem. Co tu zrobić, żeby trzymać się swoich założeń i tak nie cierpieć? Potrzebujesz czegoś, co sprawi, że szybciej i na dłużej poczujesz sytość, czegoś, co poskromi Twój [...]
Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]
[...] nie wyobrażają sobie pewnego etapu miesiąca bez porcji słodyczy. Podsumowanie Badania nad związkiem między insuliną a hormonem sytości - leptyną - wciąż trwają. Jedno jest jednak pewne, insulina nie ma wyłącznie wpływu na glukozę w naszej krwi. Rola insuliny w zarządzaniu glukozą jest tylko jednym z niezliczonych i często jeszcze [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]
[...] głodne. W końcu zużyłyśmy mnóstwo energii. Zdarza się jednak, że niektóre z nas nawet po zjedzeniu posiłku czują niekończący się głód. O co w tym chodzi? Tak naprawdę, to jest to całkiem normalne uczucie. Szczególnie jeśli niedawno zaczęłaś nowy schemat biegania, zwiększyłaś częstotliwość lub intensywność. Twoje ciało po prostu spala więcej [...]
[...] że weganizm to tylko owoce i warzywa w czystej postaci? W każdej grupie żywieniowej znajdą się z pewnością "słodyczowe" łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic więc [...]
[...] białka. Dieta bogata w ten makroskładnik zwiększa uczucie sytości i zmniejsza ilość spożytych kalorii. Co prawda mało kto zjada 100 g nasion chia w jednej porcji. Zwykle jest to łyżka lub dwie, jednak mimo wszystko stanowi ciekawy dodatek do żywności, dzięki któremu uzyskujemy po prostu nieco więcej białka. Jest to istotne szczególnie dla [...]
Proces budowania masy mięśniowej niezależnie od tego, czy mówimy o sportowcu młodym, czy osobie po siedemdziesiątym roku życia jest możliwy. Jednak, jak pokazują badania konieczna jest indywidualna opieka dietetyczna, która będzie uwzględniała m.in. większą podaż białka serwatkowego po treningu. Jak wiadomo osoby trenujące siłowo posiadają [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] wiele problemów z sylwetką i kondycją, i potrzebuję pomocy ekspertów. Może najpierw napiszę jak się tu znalazłem. Mimo, że mam 16 lat, wiem, że to forum ma długą historię, jest tu wiele znawcow i generalnie jest nr 1 w Polsce. Skąd? A no miewam bardzo dużo problemów ze zdrowiem, i przeszukując internet tysiące razy natrafiałem na to forum i to [...]
[...] mi wysiądą. :< Drugie pytanie. Czy bez zbilansowanej diety urosnę? Tak, tak. Wiem. Dieta to podstawa. Lecz w moim w wieku gdzie ledwo znajduje czas na sen, trudno o dobra dietę. Moja dieta wygląda tak, że wpie**lam wszystko co jest bogate w białko i węglowodany. Trzecie pytanie. Jakich przyrostów mogę się spodziewać? Białko-4,8 kg Cm3-360 caps.
[...] warzyłem 62 kg ( 2 kilo na 4 miesiące słabo ;/) Odżywiam się bardzo dobrze około 6 posiłków dziennie do przepychu jem dużo Białego sera makaronów mięsa wołowego wszystko co jest bogate w białko i węglowodany . Codziennie jem witaminy i oprócz tego około 1kg owoców . Zrobiłem już Cykl na Mono hydrancie (5 tygodni ) Brak efektów siła poszła w gore [...]
[...] podnoszące poziom testosteronu: co dają, kto i kiedy może z ich dobrodziejstw korzystać, a komu nie są potrzebne?" 1. Testosteron - informacje ogólne. Testosteron jest podstawowym męskim steroidowym hormonem płciowym. Produkowany jest z cholesterolu głównie przez komórki śródmiąższowe jąder - tzw. komórki Leydiga, a także w niewielkich [...]
[...] pozostale warzywa i gotujemy jeszcze minutke i nakrywamy do stolu Uwaga: przed dodaniem miesa należy spróbować sos gdyz każdy z nas ma inny smak.jezeli sos jest zamocny lub za gesty można go rozcieczyc mlekiem lub woda, natomiast gdy jest za slaby można dodac jeszcze przecieru a jak nie mamy to kostke rosolowa lub wegete. Uwagi [...]
Witam Jest to chyba pierwszy temat o makrobiotyce na forum, nie wiem tylko czy bardziej nie nadaje sie on do "Alternatywnej Drogi". Autorka ponizszego tekstu jest moja rodzicielka, absolwentka studiow z zakresu zywienia w Szwajcarii, przewodniczaca Stowarzyszeniu "Osrodek Edukacji Makrobiotycznej" ( w ktorym i ja sie udzielam ). [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]